OGIBiz Website

Menu
2862571
Space
2862587
Main Description
2862588

Βρέφη και Νήπια

Horizontal Image Area
2862589

Ραιβοκρανο

 

 

Το ραιβόκρανο είναι μια κλινική εικόνα ασύμμετρης λειτουργίας του αυχένα που μπορεί να προκύψει από διάφορες αιτίες. Οι κύριες αιτίες στη βρεφική ηλικία είναι μυϊκές.

Horizontal Image Area
2862590

Πλαγιοκεφαλία

 

 

Η πλαγιοκεφαλία λόγω θέσης είναι μία κατάσταση όπου η μία πλευρά της κεφαλής του μωρού στο πίσω μέρος τείνει να γίνει επίπεδη.

Horizontal Image Area
2862591

Υποτονονία – Υπερτονία

Η κινητική ανάπτυξη στη βρεφική ηλικία είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά στοιχεία. Ο μυϊκός τόνος είναι ένας από αυτούς. Η υποτονία είναι πολύ χαμηλός μυϊκός τόνος, υπονοώντας μια ασυνήθιστα χαμηλή αντίσταση κατά τη διάρκεια παθητικών κινήσεων. Η υποτονία εμφανίζεται συχνά σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών και έχει μικρή κλινική σημασία απουσία άλλων νευρολογικών σημείων.
Η υπερτονία ορίζεται ως μια ασυνήθιστα υψηλή αντίσταση κατά τη διάρκεια παθητικών κινήσεων. Η υπερτονία εκ γενετής είναι σχετικά σπάνια και συχνά σχετίζεται με σοβαρή νευρολογική παθολογία.

Horizontal Image Area
2862594

Πάρεση Βραχιόνιου Πλέγματος

 

 

 

Οι τραυματισμοί που προκαλούνται στο βραχιόνιο πλέγμα κατά τη διαδικασία γέννησης μπορούν να αφήσουν τα βρέφη με ελλείψεις στο άνω άκρου ανάλογα με την περιοχή της βλάβης εντός της σύνθετης ανατομίας πλέγματος. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης που υπέστησαν τα νεύρα,  από μέτρια αδυναμία μέχρι πλήρη επίλυση έως και ολική παράλυση της κίνησης και της αίσθησης στο χέρι.

Horizontal Image Area
2862595

Δυσπλασία ισχίων

  

Η αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αλλοιώσεων του ισχίου (από απλή δυσπλασία έως εξάρθρημα). Χαρακτηρίζεται από παθολογική τροποποίηση της κοτύλης και/ή της μηριαίας κεφαλής, με επακόλουθες ανωμαλίες των μαλακών ιστών (κάψουλα ισχίου και σύνδεσμοι). Η μηριαία κεφαλή θα μπορούσε να βρίσκεται μέσα στο κοτύλιο της κοτύλης (φυσιολογικό), μερικώς έξω από την κοτύλη (ημιεξάρθρωση) ή έξω από την κοτύλη (εξάρθρωση). Αυτή η επώδυνη πάθηση εμφανίζεται κυρίως στα αγόρια. Συμπτώματα της πάθησης είναι όταν το παιδί χωλαίνει (κουτσαίνει) κατά την βάδιση, το πόδι φαίνεται πιο κοντό με μυϊκή υπερτροφία στους μηριαίους μύες και με περιορισμένο εύρος κίνησης.

Vertical Image Area
2862596

Βλαισοποδία και Ραιβοποδία

Horizontal Image Area
2862597

Ιπποποδία

  

Τα περισσότερα βρέφη με ιδιοπαθή ιπποποδία (περπάτημα στα δάχτυλα των ποδιών) θα υποχωρήσουν αυθόρμητα σε φυσιολογικό τρόπο βάδισης. Δεν ενδείκνυται θεραπεία μέχρι την ηλικία των 2 ετών τουλάχιστον. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας που περιλαμβάνουν συνδυασμό ασκήσεων και νάρθηκα. Η χειρουργική επέμβαση σπάνια ενδείκνυται. Η αυθόρμητη επίλυση δεν συμβαίνει πάντα, αλλά είναι σπάνιο να δείτε ένα παιδί με ιπποποδία μετά την σχολική ηλικία.

Horizontal Image Area
2862598

Ραιβοϊπποποδία

 

 

 

 

H ραιβοϊπποποδία είναι μια συγγενής (εκ γενετής) δυσμορφία του άκρου ποδός και αποτελεί την πιο συχνή παραμόρφωση των οστών και των αρθρώσεων του ποδιού στα νεογέννητα. Η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 1 στα 1000 βρέφη. Τα αίτια της ραιβοϊπποποδίας δεν είναι ακριβώς γνωστά, αλλά είναι πιθανότατα μια γενετική διαταραχή.

Horizontal Image Area
2862599

Προσαγωγή των μεταταρσίων

  

 

 

 

Η προσαγωγή των μεταταρσίων είναι μια συγγενής παραμόρφωση άγνωστης αιτιολογίας με συχνότητα 1 στις 1000 γεννήσεις. Είναι μια παραμόρφωση στην άρθρωση Lisfranc του ποδιού που προκαλεί σύσπαση των μαλακών ιστών γύρω από την άρθρωση Lisfranc και κυρτό πλευρικό περίγραμμα του ποδιού.

Horizontal Image Area
2862600

Μάλαξη σε Βρέφη

 

Συστηματική ανασκόπηση για μάλαξη σε βρέφη που περιελάμβανε 34 μελέτες σε 3984 υγιή βρέφη ηλικίας έως 6 μηνών έδειξαν πολλαπλά οφέλη σε σωματική και ψυχική υγεία καθώς και την ανάπτυξη. Τα οφέλη της σωματικής υγείας ήταν στο βάρος, στην ανάπτυξη, στη διάρκεια του ύπνου, τους χρόνους κλάματος/αγωνίας, στα επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα και στη συχνότητα επεισοδίων ασθενειών. Τα οφέλη της ψυχικής υγείας και της ανάπτυξης ήταν στις κινητικές δεξιότητες, στην προσωπική και στην κοινωνική συμπεριφορά καθώς και στην ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.
Οι υπηρεσίες για μάλαξη προσφέρονται στο κέντρο και κατ΄οίκον (για Λευκωσία).

Space
2862586
Footer
2862576

Επικοινωνία


Κ ί ν η σ η  και  π α ι δ ί

Κέντρο θεραπείας
& αποκατάστασης 
Παιδιών και εφήβων

 96335618    
 theodorou@kinisikaipaidi.com

 

Που θα μας βρείτε


Social Media